Zárcézár

Miért törik el a kulcsom???

Gyakori probléma, hogy partnereink beletörik a kulcsot a zárbetétbe, ilyenkor sok esetben kapunk negatív kritikát, hogy gyenge minőségű zárakat, kulcsokat árulunk. Általában az esetek 99%-ában a nem megfelelő használat miatt jön létre kulcs törés. Gondoljunk csak bele, a kulcsot arra tervezték, hogy a zárbetétben lenyomja a benne lévő csapokat és ezután a zárbetét hengere elforgassa a tolókát. Ezeknek az alkatrészeknek a súlya nem éri el az 50 grammot, ezért a folyamatnak akadás, feszülés nélkül kell végbe mennie.

A kulcstörés lehetséges okai:

 1. Kulcs leesik

Amikor sok kulcs van a kulcskarikán és leejtik, gyakran úgy ütődik meg, hogy a kulcs elgörbül. Ebben az esetben már nem szabad tovább használni a sérült kulcsot., és visszagörbíteni sem szabad.

2. Zsebben hordott kulcs

Gyakran hordjuk zsebünkbe a kulcsunkat, ami azért probléma, mert ha leülünk, akkor a nadrág zsebében a megfeszül a kulcs csomó. Ebben az esetben, ha több kulcs van a kulcs csomón, akkor az egyik kulcs a másikat meg tudja feszíteni, ami sérüléssel járhat úgy, hogy észre sem vesszük.

3. Ajtónyitás kulccsal

Az ajtókon gyakran kilincs helyett fix gomb van felszerelve, amikor
gyakran úgy nyitják az ajtót hogy:
-kulcs bedug
-kulcs elfordít
-kulccsal húzom / tolom az ajtót.

Ebben az esetben az egész ajtó súlya a kulcsra nehezedik és
a kulcsokat nem ilyen mértékű terhelésre tervezték.

4.Nem jól beállított ajtó

Előfordulhat, hogy nincs jól beállítva az ajtó vagy el van vetemedve. Zárásnál / nyitásnál húzni, emelni, tolni kell, közben pedig feszegetni a kulcsot, hogy mikor lehet végre elfordítani.
Természetesen itt is olyan szintű terheléssel találkozik a kulcs, ami előbb-utóbb töréssel fog végződni.

5. Akad a kulcs.

Kopott vagy rosszul másolt kulcsok gyakori hiba jelensége, hogy akad, miközben forgatjuk a kulcsot a zárbetétben. Ilyen kulccsal nem szabad használni a zárbetétet. Kell egy jól működő kulcsot felkutatni és azt lemásoltatni. Az akadozó kulcs előbb-utóbb eltörik!

Vélemény, hozzászólás?