Zárcézár

Népszerű betörési formák

Zárbetét törés:

A legnépszerűbb betörési módszer az úgy nevezett zárbetét törés.Ez a módszer jár a legkevesebb zajjal. Illetve a leggyorsabb módja is egy ajtó feltörésének.Törekedni kell arra, hogy a zárbetét szintben legyen az ajtón lévő kilincsgarnitúrával vagy pajzzsal.Máskülönben még egy hozzá nem értőnek is egy ajtó kinyitása célszerszámok nélkül maximum 5 percet vesz igénybe.Zárbetét vásárlásnál szerintünk az egyik legfontosabb kritérium.

Fúrás elleni védelem:

Nem túl kedvelt betörési módszer. Még szakembereknek is sok időt vehet igénybe.Gyakorlatilag fúró géppel belefúrnak a zárbetét csapozása közé, vagy a rugók helyét fúrják szét.Fúrás védelem nélküli zárbetétnél is előfordulhat, hogy még egy gyakorlott szakember is el időzik vele míg sikeres nyitást produkál.Biztonsági zárbetétek alap követelménye, hogy fúrás védelemmel rendelkezzen.Fúrás védő csap vagy acél tüske ami hivatott a fúrást védeni.

Bumping Key / Kulcs ütögetés:

Kulcs ütögetés elleni védelem. Normál fogazott kulcsos zárbetéteknél nagyobb gyakorlás nélkül is eredményes betörési módszer. Biztonsági zárbetétek többsége már rendelkezik ezzel a védelemmel.Gyakorlatban úgy történik, hogy direkt erre a célra gyártott kulcsot bele helyeznek a zárbetétbe és egy csavarhúzó nyelvével vagy szándékosan erre a célra gyártott kalapáccsal rávernek.A zárbetétben lévő rugó – házcsap – hengercsap tehetetlenségét kihasználva össze jöhet olyan pozíció a csapoknál, hogy elfordul a bele dugott kulcs. Ebben az esetben létre is jött a nyitás.

Savazás elleni védelem:

Speciális savat fecskendeznek a zárbetétbe azzal a reménnyel, hogy a zárbetét házában lévő alkatrészeket tönkre tegyék. Nem túlságosan eredményes betörési módszer mivel nagyon sok időt vesz igénybe.A legtöbb biztonsági zárbetét el van látva savazás elleni védelemmel.

Finom nyitás / Letapogatás elleni védelem:

Ez a betörési módszer nagy gyakorlatot igényel. Speciális szerszámokkal a zárbetét csapozását próbálja manipulálni a betörő.
Nagy szakértelmet igénylő betörési módszer ezáltal nem nagyon találkozunk vele . A zárbetét gyártó cégek prémium zárbetéteiben pont ezért van rengeteg belső védelem, hogy ezt a fajta nyitási módszert megakadályozzák.

Maghúzás:

Mint sok betörési módszernél ennél is célszerszámra van szüksége a betörőnek.Gyakorlatban általában egy nagy teherbírású önmetsző csavart belehajtanak a kulcs nyílásba és erre az önmetsző csavarra helyezik rá a cél szerszámot. Ezt hívjuk maghúzónak.Ezzel a módszerrel elérhetik, hogy a zárbetét hengerét kitépik a zárbetétből.Ezután hozzá férnek a zárbetét tolóka vivőjéhez. Ezután egy csavarhúzóval segítségével már nyithatóvá válik az ajtó. Elég hangos betörési módszer ezért nem túl elterjedt.Érdemes biztonsági zárbetétet vásárolni, mert azokban már alap felszereltség a maghúzás elleni védelem. Amit vagy acél csapokkal érnek el, vagy a zárbetét palástjában acél pogácsát építenek be.

Vélemény, hozzászólás?